Претражи овај блог

Популарни постови

Пратиоци

Prevedi blog

недеља, 17. август 2014.

Energija i priroda



Zaštitimo prirodu


Uradi_sam



Zelena Energija i Ekologija iz popularnog ugla


Cena struje i otvaranje tržištaenergetski resursiEkologija i ekosistemsocijalna cena elektricne energijesolarna elektranastara planina




Wind energy in west Texas, Wind Turbines


Solarni paneli

Solarni paneli



ŠTEDNJA ENERGIJE

 



Svako može na razne načine uštedeti na troškovima za električnu energiju i grejanje. To je dobro i za kućni budžet i za životnu okolinu. Manja potrošnja energije doprinosi i smanjivanju količine gasova koji škode atmosferi, zagrejavaju je i sve češće uzrokuju ekstremne vremenske prilike (tuču/grad, nevreme s poplavama, ali i dugotrajne suše). Mi odrasli možemo u velikoj meri doprinijeti tome da i naša deca žive u bar jednako dobrim ekološkim prilikama kao i mi.
Štednja energije

Emisija štetnih gasova

Geotermalna energija

Geotermalna energija odnosi se na korišćenje toplote unutrašnjosti Zemlje, koji je u srcu 4000-7000 ° koJi Je približno temperaturi površine Sunca. Geotermalna energija je svuda ispod nas. Negde je lako dostupna ili sama do površine zemlje u obliku tople vode ili pare, a negde na velike dubine i praktično nedostupna.
Ovo je ekonomski i energetski najefikasniji sistem za grejanje i hladjenje prostora. Toplotna energija može da se uzme iz podzemnih voda koje su na temperaturi od oko 14° C tokom cele godine. Iz izbušenog bunara voda se prepumpava u razmenjivač toplote u kome se deo toplote iz podzemne vode prenosi u freon koji tada isparava. Delimično ohlađena voda vraća se u drugi bunar koji je iste dubine kao i prvi tako da se tokovi podzemnih voda ne remete. Freon koji je sada u gasovitom stanju sabija se kompresorom i tada otpušta latentnu prenetu toplotu i predaje je je vodi koja cirkuliše kroz kondezator i podni sistem cevi u zgradi.
Prednosti ovakog sistema za grejanje i hlađenje su sledeće:
  • Preko 70% energije potrebne za grejanje prostora dobija se iz podzemne vode besplatno u toku celog  veka eksploatacije toplotne pumpe.
  • Podni sistem za grejanje i hlađenje u kombinaciji sa toplotnom pumpom je potpuno ekološki način korišćenja energije.
  • Toplotna pumpa za grejanje ili hlađenje uključuje se na početku grejne sezone, a isključuje se na kraju. Time se postiže najbolji energetski učinak i prostor je zagrejan na željenu temperaturu tokom celog perioda. Isto važi i za period hlađenja prostora.
  • Podno grejanje omogućava racionalnije korišćenje prostora zbog toga što nema potrebe za postavljanjem radijatora. To pruža mogućnost za maksimalno prilagođavanje enterijera potrebama i vizuelnom utisku.
  • Snižavanje temperature životnog ili radnog ambijenta u proseku za 1° C donosi energetsku uštedu od 5 do %.
  • Jednokratnom investicijom se rešava i grejanje i hlađenje prostora.


Geotermalna energija za domaćinstvo

Sunčeva energija

Sunčeva energija predstavlja obnovljiv i neiscrpan energetski resurs koji u energetici zemlje može imati značajno mesto. Obnovljivim izvorima energije, a u okviru njih, energetskim tehnologijama koje se baziraju na korišćenju sunčeve energije, ne posvećuju sve zemlje sveta istu pažnju. Slobodno se može reći da toj problematici više pažnje posvećuje ralativno mali broj i to razvijenih zemalja. Ono što je interesantno, ove tahnologije najviše se razvijaju u onim zemljama koje su tehnološki i ekonomski moćnije. Za to postoji više razloga. Najvažniji su strateškog, ekonomskog i ekološkog karaktera.  Sunčeva energija u suštini predstavlja resurs kojim može da, u određenim količinama raspolaže svaka država – bez uvozne zavisnosti, pri čemu je od značaja i činjenica da je to ekološki gledano čista energija čije energetske tehnologije ne zagađuju životnu sredinu u procesu pretvaranja iz izvornog oblika u oblik pogodan za korišćenje.       Kada bi svako domaćinstvo u našoj zemlji imalo bar jednu jedinicu solarnog kolektora kojim bi se grejala sanitarna potrošna voda, uštedela bi se ogromna količina konvencionalne energije. U elektroenergetskom sistemu države to bi predstavljalo znatno rasterećenje sistema.      Posebno interesantnu grupu potrošača toplotne energije predstavljaju brojni industrijski, turistički, sportski, medicinski, vojni i drugi objekti. Poznato je da ovi objekti troše značajne količine električne ili energije dobijene sagorevanjem čvrstih, tečnih i gasovitig goriva za grejanje sanitarne ili tehničke vode do temperatura koje se lako ostvaruju korišćenjem jednostavnih sistema za korišćenje sunčeve energije.   
   
Kada je u pitanju grejanje objekata, kako domaćinstava, tako i industrijskih i drugih objekata, sunčeva energija je takođe atraktivna i ekonomski opravdana za korišćenje.unčeva energija.
Obzirom da se Sunce sastoji uglavom od vodonika i helijuma, a zahvaljujući ekstremnim temperaturama i pritiscima, na njemu se odvija spontana termonuklearna reakcija fuzije. U ovom procesu fuzije,  četiri atoma vodonika se pretvaraju u jedan atom helijuma. Međutim, pošto je atom helijuma lakši od četiri atoma vodonika to znači da je došlo do gubitka materije. Upravo taj gubitak materije se po Ajnštajnovoj relaciji E=mc2 manifestuje kao energija.
Ova energija stvorena u jezgru Sunca se u vidu gama kvanata, neutrina i energetskih čestica, prenosi ka površini (kroz radijacioni sloj) i biva izračen u prostor u vidu elektromagnetnih talasa. Svake sekunde, na Suncu se 600 miliona tona vodonika pretvara u 596 miliona tona helijuma. Razlika od četiri miliona tona biva pretvorena u energiju i izračena u prostor na već objašnjeni način.
U samo jednoj sekundi, Sunce izrači 106 miliona milijardi MWh, a
gustina snage na Suncu je 6.350 [W/cm2] odnosno 63,5 MW/m2!
Koliko je to impozantna količina energije, govori sledeća činjenica:
Energija koju Sunce izrači u samo jednoj sekundi, veća je od energije koju je čovečanstvo ikada potrošilo u ma kom obliku.


Geotermalna energija


Pojam geotermalna energija odnosi se na korišćenje toplote Zemljine unutrašnosti koja u samom središtu iznosi 4000-7000° što je približno temperaturi površine Sunca.
Najpraktičnija za eksploataciju geotermalne energije su područja gde se vrela masa nalazi blizu površine zemlje. Na mnogim takvim lokacijama u svetu već postoje postrojenja-izmenjivači toplote koja na taj način zagrejanu vodu koriste za grejanje ili u industrijske svrhe.
Čovek je od najstarijih vremena koristio tople izvore i na njima gradio velika kupatila. Prvi javni sistem grejanja koji je koristio tople izvore sagrađen je 1892. godine u državi Ajdaho u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je prva geotermalna elektrana sagrađena 1904. u Italji.
Struktura Zemljine unutrašnjosti je takva da temepratura u zavisnosti od strukture slojeva raste od 10 do 30°C na svakih kilometar bliži jezgru. Skoro nepromenljiva temperatura sloja Zemljine kore može se u velikom obimu iskoristiti za indirektno grejanje ili hlađenje stambenih i poslovnih objekata. Tokom zime kada je tlo toplije od građevina na površini sistem-izmenjivač preko cevi sa vodom prenosi toplotu tla na zgrade dok leti kada je tlo hladnije od površine radi suprotno. Isti sistem tako služi i za grejanje i za hlađenje.
Слика
Procenjeno je da zalihe geotermalne energije daleko prevazilaze energetske zalihe uglja, nafte, prirodnog gasa i uranijuma zajedno. Njena prednost su zanemarljivo mali negativan uticaj na okolinu i ogromni potencijal, dok su mane uslovljenost položajem, dubinom, temperaturom i procentom vode u odredenom geotermalnom rezervoaru.

“ Energija, …

“ Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan kada će ti izvori energije presušiti.“
Nikola Tesla

Konferencija

Održana regionalna konferencija ,,Obnovljivi izvori energije i njihova primjena”

Prenos energije bez žice je gotova stvar, zapisao je nastavljajući sa moralnom dilemom, ali shvatate li da je energetski prijenos bez žice u stvari nova vrsta artiljerije? Svaka kugla izbačena iz topa prenosi uništavajuću energiju. Zato me moje najnovije ideje brinu. Šta će čovječanstvo učiniti sa njima?” NIKOLA TESLAСлика

„Naš svijet je …

„Naš svijet je uronjen u ogromnom okeanu energije, mi letimo u beskonačnom prostoru sa nevjerojatnom brzinom. Sve se vrti uokolo, sve je u pokretu – sve je energija. Imamo ambiciozan zadatak – da pronađemo način iskorištavanja ove energije. Zatim dobijajući je iz nepresušnih izvora, čovječanstvo će krenuti naprijed gigantskim koracima.“
Nikola Tesla

Слика
Energija je sposobnost vršenja rada. Ova opšta definicija je deo osnovnih definicija savremene fizike, i to u onom delu koji treba da odgovori na pitanje o uzroku i poreklu prirodnih fenomena akcije, dejstva i sile. Svaki fizički sistem poseduje energiju u izvesnoj količini. Količina energije sistema nije apsolutna vrednost već relativna u odnosu na referentno stanje ili referentni nivo.

Vjetar

Vjetar je zrak u pokretu. Njegova energija se može koristiti za proizvodnju električne energije. Takve elektrane zovu se vjetroelektrane. Vjetar može pokretati jedrilice ili okretati vjetrenjače. Ako se vjetrenjače koriste za proizvodnju električne energije , nazivamo ih vjetroelektranama. One se obično grade na brežuljkastim mjestima, podalje od naselja. Najčešće su visoke oko 50 i više meatar jer je na većim visinama vjetar snažniji i stalniji pa se iz njega može proizvesti više električne energije.
PREODOSTI:
Vjetroelektrane ne ispuštaju onečišćavajuće plinove u okoliš. Teren na kojem je izgrađena vjetroelektrane može se koristiti i za druge korisne namjene, primjerice za poljoprivredu. Električna energija iz vjetra nije skuplja od energije iz fosilnih goriva.
NEDOSTATCI:
Vjetroelektrane ne rade kada je vjetar pre slab, pre jak ili ga uopće nema. Nekim ljudima se vjetroelektrane jednostavno ne sviđaju – misle da nagrđuju krajolik. Mnogi se protive vjetroelektranama jer misle da zbog njih stradavaju ptice. No, puno više ptica stradava od sudara automobila i zgradama.


Kinetička energija je energija koju tijelo dobija kretanjem. Ona zavisi od mase tijelo i brzine kojom se to tijelo kreće. Što je veća brzina i masa, to je veća kinetička energija tog tijela tj. masa tijela i brzina kojom se to tijelo kreće su proprcionalne veličine kinetičkoj energiji. Kinetička energija je podvrsta mehaničke energije. Mehanička energija se dijeli na kinetičku i potencijalnu energiju.

Нема коментара:

Постави коментар