Претражи овај блог

Популарни постови

Пратиоци

Prevedi blog

понедељак, 1. децембар 2014.

Zadaci za 9. razred - električna sila, Omovi zakoni




ELEKTRIČNA SILA



1.   Neko tijelo ima višak n = 105 e- . Koliko je naelektrisanje?( e- naelektrisanje elektrona)

2.   Dva jednaka tačkasta naelektrisanja, q1 = q2 = q, nalaze se u vakuumu na međusobnom rastojanju d=6cm. Između naelektrisanja deluje sila čiji je intezitet F=0,36 nN. Odrediti karakter sile (odbojna ili privlačna) i vrijednost naelektrisanja.

3.   Dva jednaka tačkasta naelektrisanja na međusobnom rastojanju 3 cm u vazduhu interagujusilom 40N . Kolika su to naelektrisanja?

4.   Dvije kuglice jadnakih naelektrisanja 0,2 μC u vazduhu interaguju električnom silom 0,1 N. Koliko je rastojanje između kuglica?

5.   Dva tačkasta naelektrisanja, q1= 2nC i q2 = -3nC, nalaze se na međusobnom rastojanju d=30cm u vakuumu. Odrediti silu između njih.

6.   Rastojanje između elektrona i protona u atomu vodonika iznosi 5,3·10-11 m. Odrediti intenzitet elektrostatičke sile kojom čestice uzajamno djeluju.

7.   Dva tačkasta tijela naelektrisana istim količinama naelektrisanja počinju da se kreću iz stanja mirovanja. Neposredno nakon početka kretanja ubrzanje prvog tijela je 9m/s2 , dok je ubrzanje drugog 7m/s2. Ako je masa prvog tijela 6,36·10-7 kg i rastojanje između tijela na početku kretanja iznosi 3,2 mm izračunajte: a) masu drugog tijela b) količinu naelektrisanja kojom su tijela naelektrisana

8.   Dvije identične metalne sfere naelektrisane su količinama elektriciteta +2q i –q . Rastojanje između sfera iznosi 50 cm .Sfere se zatim povežu tankom provodnom žicom . Nakon uklanjanja žice sfere se odbijaju silom intenziteta 0,036N. Izračunajte a) naelektrisanje sfera nakon uklanjanja žice; b) naelektrisanje koje su sfere imale prije povezivanja žicom.

9.   Tri naelektrisane kuglice čije su količine naelektrisanja 3nC, -3nC i -3 nC nalaze se na istoj pravoj. Koliki je intenzitet sile koja djeluje na kuglicu naelektrisanja q2? Kuglice su u vazduhu. Rastojanje između kuglica je 0,5m.

10.               Tri kuglice naelektrisane količinom naelektrisanja 1μC, raspoređene su u tjemenima jednakostraničnog trougla.Nacrtati rezultujuće sile koje djeluju na svako naelektrisanje i izračunati njihove intenzitete. Stranica trougla je 10 cm. Kuglice se nalaze u vazduhu.

11.               Između tačkastih naelektrisanja, q1 = 10nC i q2 =20nC , koja se nalaze u vakuumu, deluje sila ineziteta F=20nN. Skicirati pravac i smjer sile na svako od naelektrisanja i odrediti naelektrisanje između njih.

12.               Dvije naelektrisane kuglice privlače se silom 0,5 mN ako se nalaze na rastojanju 0,6 m. Koliki će biti intenzitet sile privlačenja ako se rastojanje poveća na 1,2 m?

13.               Kolikom silom se odbijaju dva elektrona ako se nalaze na rastojanju 10 μm.

14.               Izračunati intenzitet elektrostatičke sile kojom se međusobno privlače joni natrijuma (Na+) i hlora ( Cl-) u molekulu kuhinjske soli , ako je rastojanje između tih jona 2,82·10-10 m.

15.               Dvije identične metalne kugle naelektrisane su količinama elektriciteta -2 μC i + 4 μC i nalaze se na rastojanju 1m.Kuglice se dodirnu i odvoje na početno rastojanje.Koliki je intenzitet sile njihovog uzajamnog djelovanja nakon dodira?

16.               Dvije kuglice su naelektrisane jednakim količinama naelektrisanja. Kako će se promijeniti intenzitet sile uzajamnog djelovanja ako se kuglicama poveća količina naelektrisanja dva puta , a rastojanje njihovih centara se udvostruči?

17.               Dva tačkasta naelektrisanja se nalaze na rastojanju r. Kako će se promijeniti intenzitet sile uzajamnog djelovanja tih naelektrisanja ako se rastojanje među njima smanji tri puta?

18.               U tjemenima jednakostraničnog trougla nalaze se tri naelektrisana mala tijela, kao na slici. Nacrtaj vektor rezultantne električne sile kojom naelektrisanja q1 i q2 djeluju na naelektrisanje q3.

19.               U tjemenima jednakokrakog pravouglog trougla nalaze se tri naelektrisana tijela kao na slici. Nacrtaj vektor rezultantne sile kojom naelektrisanja q1 i q2 djeluju na naelektrisanje q.


JAČINA ELEKTRIČNOG POLJA



1.   Usamljeno tačkasto naelektrisanje q =200nC nalazi se u vakuumu. Odrediti vektor električnog polja na rastojanju a = 20cm od naelektrisanja.

2.   Na tačkasto naelektrisanje 10 nC električno polje djeluje silom 2 mN. Kolika je jačina polja u tački u kojoj se nalazi naelektrisanje ?

3.   Kolikom silom djeluje polje jačine 6 N/C na naelektrisanje 4 mC.

4.   Na koliku količinu naelektrisanja polje od 36 N/C djeluje silom od 0,24 mN?

5.   Polje jačine 40 kN/C djeluje na probno naelektrisanje silom 12 N. Kolika je količina probnog naelektrisanja ?

6.   Kolika je jačina električnog polja tačkastog naelektrisanja 0,08 C na rastojanju 12 m od tog naelektrisanja?

7.   Kolika je jačina električnog polja u tački koja se nalazi na sredini između dvije kugle naelektrisane 15 μC i – 23 μC . Rastojanje među kuglicama je 0,2 m?

8.   Na rastojanju 20 cm od tačkastog naelektrisanja jačina električnog polja iznosi 90 MN/C . Odrediti naelektrisanje.


9.   Dvije kuglice naelektrisanja +20 nC i -40 nC, postavljene su na međusobnom rastojanju 0,5 m . Kolika je jačina polja na sredini rastojanja između centara kuglica?

10.               Dva negativno naelektrisana tijela nalaze se na nekom rastojanju .Jačina polja u tački A koje potiče od prvog naelektrisanog tijela ima intenzitet 1,5 N/C, dok je intenzitet jačine polja koje potiče od drugog naelektrisanog tijela 0,5 N/C. Kolika je ukupna jačina polja u tački A?

11.               Na tačkasto naelektrisanje q =10 nC električno polje djeluje silom 2 mN. Kolika je jačina polja u tački u kojoj se nalazi naelektrisanje q?

12.               Može li kuglica koja je pozitivno naelektrisana količinom naelektrisanja od 0,5 mC da miruje u homogenom polju jačine 120 N/C? Masa kuglice je 6 g, a linije sile električnog polja imaju suprotan smjer od gravitacionog ubrzanja ( g= 10 m/s2).

13.               Tačkasto naelektrisanje je izvor električnog polja čija je jačina u tački A 6N/C. Koliki je intenzitet jačine polja u tački B koja se nalazi na sredini između tačkastog naelektrisanja i tačke A?

14.               Elektron se kreće u homogenom električnom polju sa ubrzanjem 108 m/s2 . Odrediti njegovu jačinu. Količina naelektrisanja elektrona je 1,602·10-19 C, a masa elektrona je 9,1·10-31 kg.

15.               Između dvije horizontalno postavljene ploče , lebdi kuglica od zovine srži mase 0,4 g. Jačina električnog polja između ploča je 0,2 N/C. Kolika je količina elektriciteta na kuglici?



ELEKTRIČNI POTENCIJAL; NAPON I RAD U ELEKTRIČNOM POLJU




16.               Rad koji polje izvrši pri premještanju naelektrisanja 0,6 C između suprotno naelektrisanih ploča , iznosi 240 mJ. Koliko milimetara iznosi rastojanje između ploča , ako je jačina električnog polja 200N/C?

17.               Rastojanje između ploča je 8 mm. Za premještanje količine naelektrisanja 200μC od jedne do druge ploče, nasuprot djelovanja polja , uloži se rad 3,2 mJ. Kolika je jačina električnog polja između ovih ploča?

18.               Koliki je napon između dvije paralelne ploče naelektrisane istom količinom suprotnog naelektrisanja. Ploče se nalaze u vazduhu na rastojanju od 2 cm, a jačina električnog polja je 4 kV/m ?

19.               Elektron se ubrzava poljem jačine 5·104 N/C , pri čemu pređe put (duž linije sile) od 2 m. Kolika je kinetička energija elektrona na kraju tog puta, ako je početna brzina nula? Naelektrisanje elektrona je 1,6·10-19 C.

20.               Izračunati koliki rad izvrši polje nad naelektrisanjem od 1μC koje se nalazi između ploča koje su različito naelektrisane , naelektrisanje je krenulo iz stanja mirovanja od jedne do druge ploče .Rastojanje između ploča je 0,2 mm.Jačina električnog polja je 100N/C.

21.               Rad izvršen na savladavanju potencijalne razlike od 312 V iznosi 15,6 J. Kolika je količina elektriciteta pri tome premještena?

22.               Elektron se ubrza potencijalnom razlikom 2 MV. Kolika je energija ovog elektrona?

23.               Rad koji se izvrši na prenošenju količine naelektrisanja od 0,4 C između dvije ploče naelektrisane istom količinom elektriciteta suprotnog znaka iznosi 16J. Koliko je rastojanje između ploča ako je intenzitet jačine električnog polja 200N/C?

24.               Ukupni potencijal neke tačke, koji potiče od dva naelektrisana tijela, iznosi 1,9 V. Koliki je potencijal koji proizvodi jedno u toj tački, ako je potencijal koji proizvodi drugo - 4V?

25.               Izračunati jačinu električnog polja između paralelnih ploča čije je međusobno rastojanje 8 cm, a njihovi potencijali 120V i -120V.

26.               Koliki je potencijal tačke električnog polja u kojoj malo naelektrisano tijelo q = 1 mC ima potencijalnu električnu energiju Ep = 0,1 J?
27.               Kolika je potencijalna energija naelektrisanja q = 0,2 C u tački polja sa električnim potencijalom φ = 5 V?
28.               Napon između dveju tačaka električnog polja iznosi 50 V. Koliki je potencijal u jednoj od tih tačaka ako je potencijal u drugoj 30 V? Napon između dveju tačaka električnog polja iznosi 120 V. Koliki je potencijal u jednoj od tih tačaka ako je potencijal u drugoj 50 V?

29.               Koliki rad izvrši homogeno električno polje jačine E = 10 N/C na premještanju naelektrisane čestice iz tačke A u tačku V ako su tačke udaljene 20 cm, kao na slici?

30.               Električni potencijali tačaka A i V su φA = -10 V, φB = 30 V. Koliki je napon između ovih tačaka UAB?

31.               Napon između dveju tačaka električnog polja iznosi 50 V. Koliki je potencijal u jednoj od tih tačaka ako je potencijal u drugoj 30 V?

32.               Napon između dveju tačaka električnog polja iznosi 120 V. Koliki je potencijal u jednoj od tih tačaka ako je potencijal u drugoj 50 V?

33.               Između dvije ploče je napon 1 000 V. Razmak između ploča je 1 cm, masa elektrona 9.1 · 10-31 kg, a naelektrisanje 1,6 · 10-19 C. Koliko je vrijeme potrebno da elektron prijeđe put od negativne do pozitivne ploče ako mu je početna brzina nula?

34.               Dva tačkasta naelektrisanja q1 = 1 μC i q2 = 9 μC udaljena su 10 cm. Gdje treba staviti negativno naelektrisanje da bi rezultantna sila na njega bila nula?

35.               Iz tačke električnog polja u kojoj je potencijal 6000 V izleti elektron brzinom 3 ·107 m/s i kreće se u smjeru električnog polja. Odredi potencijal tačke u kojoj će brzina elektrona biti jednaka nuli.

36.               Koliko je ukupno naelektrisanje svih elektrona u 1-om litru vode? (M = 0.018 kg/mol, NA = 6,023 · 1023 mol-1, e = – 1.6 · 10-19 C)

37.               Električni potencijali tačaka A i B su φA = -10 V, φB = 30 V. Koliki je napon između ovih tačaka UAB?

38.               Napon između dveju tačaka električnog polja iznosi 50 V. Koliki je potencijal u jednoj od tih tačaka ako je potencijal u drugoj 30 V?


39.               Kolika je potencijalna energija naelektrisanja q = 0,2 C u tački polja sa električnim potencijalom 5 V?

40.               Izračunati jačinu električnog polja između paralelnih ploča čije je međusobno rastojanje 8 cm, a njihovi potencijali 120V I -120V.

41.               Rad koji se izvrši na prenošenju količine naelektrisanja od 0,4 C između dvije ploče naelektrisane istom količinom elektriciteta suprotnog znaka iznosi 16J. Koliko je rastojanje između ploča ako je intenzitet jačine električnog polja 200N/C?

42.               Koliki je potencijal metalne lopte zapremine V = 33,5 dm3 koja ima naelektrisanje 0,1 μC .(Lopta se nalazi u vazduhu , k = 9 · 109 Nm2 / C2.)

43.               Dva naelektrisanja q1 = 1,5 · 10-8 C i q2 = 3 · 10-7 C nalaze se u vazduhu i udaljeni su medusobno 60 cm. Kolika je jačina električnog polja u sredini izmedu njih? (k = 9 · 109 Nm2/C2)

44.               Koju bi brzinu postigla kuglica mase 5 g i naelektrisanja 5 μC kad bi se kretala s mjesta gdje je potencijal 30000 V na mjesto gdje je potencijal 3000 V? Početna brzina kuglice je nula.

45.               Koliku brzinu postigne elektron ako se u vakuumu ubrzava homogenim poljem jačine 10 N/C u vremenu 1 μs? (e = 1.6 · 10-19 C, m = 9.11 · 10-31 kg)

46.               Količina od N = 27 identčnih kapljica žive, od kojih svaka ima naelektrisanje q = 2 pC i ima poluprečnik 0,1 cm, spoje se u jednu veliku kapljicu. Koliki je potencijal velike kapljice? (k = 9 · 109 Nm2/C2)











ELEKTRIČNA STRUJA

                                               


JAČINA ELEKTRIČNE STRUJE



1.   Kroz poprečni presjek provodnika u toku 25 s protekne količina elektriciteta od 4C. Kolika je jačina električne struje?

2.   Izračunati za koliko vremena će kroz poprečni presek provodnika proći količina naelektrisanja od 1080 C, pri stalnoj jačini struje od 0,8A.

3.   Kroz poprečni presek provodnika u toku tri sata protiče struja jačine 0,25mΑ. Izračunati količinu naelektrisanja koja za to vrijeme prođe kroz poprečni presek provodnika

4.   Električna struja jačine 0,5mA protiče kroz provodnik u toku 4 minuta. Kolika količina elektriciteta za to vrijeme protekne?

5.   Prilikom ukljuivanja strujnog kola jačina električne struje u njemu je u toku prve tri sekunde 4A, a zatim naglo padne na 2A i dalje ostaje nepromijenjena.Poslije koliko vremena će kroz koli proteći 28C računato od trenutka uključivanja kola?

6.   Kroz poprečni presjek jednog provodnika prođe količina naelektrisanja 1C za 1 s, a kroz poprečni presjek drugog prođe 10C za 1 minut. U kom provodniku je jača struja i koliko puta?

7.   Kroz provodnik, površine poprečnog preseka 2,5mm2, protiče stalna struja gustine 3·104  A/m2 u toku 5mіn. Izračunati količinu naelektrisanja koja za to vreme prođe kroz poprečni presek provodnika.

8.   Za 65 s kroz poprečni presjek provodnika prošlo je 780C naelektrisanja. Kolika je bila jačina struje u provodniku?

9.   Kroz jednu sijalicu prođe 450C za 5 min, akroz drugu 15C za 10s. U kojoj sijalici je jača struja ?

10.  Ampermetar uključen u električno kolo pokazuje jačinu struje od 4A. Za koje vrijeme će kroz ampermetar proći 280C?

11.               Pri proticanju stalne elektrine struje, kroz poprečni presjek provodnika za 3 s prođe količina naelektrisanja 0,12C. Kolika će količina naelektrisanja proteći za 8 s? Kolika je jačina struje ub provodniku?

12.               U izvoru struje 15J hemijske energije potroši se za razdvajanje naelektrisanja 2C. Kolika je EMS tog izvora?

13.               EMS izvora struje je 24V. Kolika se energija potroši za razdvajanje naelektrisanja 50mC?

14.               U izvoru EMS 220V za razdvajanje naelektrisanja potrošena je energija 1,8kJ. Koliko je naelektrisanje pri tome prošlo kroz izvor?

15.               EMS izvora je 4,5V. Koliki rad izvrši strana sila u izvoru za 1 min ako kroz kolo teče struja jačine 70mA?

16.               Kroz dva provodnika protiče struja. Jačina struje u prvom provodniku je 2A, a u drugom 5A. Ako za neko vrijeme kroz poprečni presjek provodnika prvog prođe količina naelektrisanja od 5 C, kolika količina naelektrisanja prođe kroz drugi provodnik za isto vrijeme?

17.               Ako kroz poprečni presjek provodnika za neko vrijeme prođe količina naelektrisanja od 10 mC, a kroz poprečni presjek drugog provodnika za isto vrijeme prođe 36·1017 elektrona, kroz koji provodnik protiče struja veće jačine? Koliko puta je veća jačina jedne struje od druge?

18.           Koliko elektrona prođe kroz poprečni presjek provodnika za 3 min ako kroz provodnik teče struja jačine 0,32A?

19.               Odrediti jačinu električne struje elektronskog snopa koji osvjetljava ekran kompjutera , ako tokom 1 s u ekran udari 1013 elektrona?

20.               Tokom oluje grom je udario u metalni stub . Ako je električno pražnjenje trajalo 20μs , odrediti količinu naelektrisanja koja je protekla kroz presjek stuba. Kroz stub je tokom pražnjenja proticala struja jačine 10KA.

21.               U blizini Zemlje jačina struje snopa protona koji protiču sa Sunca iznosi 2μA. Koliko je vremena potrebno da prođe da bi ukupna količina naelektrisanja koja stigne na Zemlju bila 1C.

22.               Kroz crijevo za zalivanje bašte tokom 1s protekne 500cm3 vode. Odrediti jačinu struje negativnih naelektrisanja koja protiče kroz crijevo. Jedan molekul vode sadrži 10 elektrona.Gustina vode je 1000 kg/m3.

23.               Jačina struje u provodniku je 1A. Koliko elektrona u svakom minutu prođe kroz poprečni presjek provodnika?
a.   1,602·10-19
b.   1
c.   6,3·10-18
d.   3,8·1020
e.   nijedan od ponuđenih odgovora nije tačan.
    24. Vrijeme, za koje će kroz poprečni presjek provodnika proći količina naelektrisanja od 1080S, pri stalnoj jačini struje od 0,8kA je: 1,35h


f.     864min
g.   8,64min
h.   1,35s
i.     25. Jačina struje u provodniku je 20μA. Vrijeme, za koje će kroz poprečni presjek provodnika proći količina naelektrisanja od150mS je:
j.     7,5ms
k.    750s
l.     125min
m. 7,5h
n.    

ELEKTRIČNA OTPORNOST PROVODNIKA



24.               Provodnik dužine 2km i površine poprečnog presjeka 2,5mm2  je napravljen od materijala specifične električne otpornosti 1,5 10-8Ωm. Izračunati električnu otpornost provodnika

25.               Izračunati električnu otpornost aluminijumskog provodnika (ρ=2,7 10-8Ωm), kružnog poprečnog presjeka, ako je dužina provodnika 100m, a prečnik presjeka 10mm.

26.               Koliki treba da iznosi prečnik bakarnog provodnika, dužine 10 m, da bi njegova otpornost bila 1,5Ω? Specifični električni otpor je 1,7·10-8 Ωm

27.               Koliki je otpor bakarne žice dužine 10 m i površine poprečnog presjeka 1 mm2? Specifični otpor bakra je 1,7μΩcm.

28.               Kolika treba da bude površina poprečnog presjeka gvozdene telefonske žice dužine 400 km, da bi joj otpor bio 40 KΩ? Specifični otpor gvožđa je 12·10-8Ωm.

29.               Provodnik od manganina ima debljinu 1 mm. Otpor tog provodnika je 0,6Ω. Kolika je dužina provodnika. Poprečni presjek provodnika je krug. Specifični otpor provodnika je 45·10-8Ωm.

30.               Dva provodnika su napravljena od bakra tako da je dužina jednog provodnika dva puta veća od dužine drugog , a njegova debljina dva puta manja nego debljina drugog. Koliki je otpor drugog provodnika ako je otpor prvog provodnika 5Ω? Provodnici su kružnog poprečnog presjeka.

31.               Kolika je masa bakarnog provodnika površine 4 mm2, čiji električni otpor iznosi 1,69 Ω.Gustina bakra je 8900 kg/m3 , a specifični otpor 1,69·10-8 Ωm.

32.               Dva provodnika napravljena su od istog materijala.Kako se odnose otpori tih provodnika ako je masa jednog 10g , a masa drugog 25g?Površine poprečnih presjeka su im jednake .

33.               Radi uštede bakra , bakarni provodnici zamjenjuju se aluminijumskim. Ako je poprečni presjek aluminijumske žice 50 mm2 , koliki mora biti poprečni presjek bakarne žice da otpor provodnika ostane isti? Koliki je odnos masa tih provodnika? Specifični otpor bakra je 0,017 μΩm, a njegova gustina 8300 kg/m3 . Specifični otpor aluminijuma je 0,028 μΩm, a njegova gustina 2500 kg/m3.

34.               Od komada bakra mase 10g treba izvući žicu površine poprečnog presjeka 1mm2. Koliki će biti otpor izvučene žice? Gustina bakra je 8300 kg/m3 .Specifični otpor bakra je 0,017 μΩm.

35.               Provodnik od bakra, specifične električne otpornosti 1,7·10-8Ωm ima električnu otpornost 85Ω. Izračunati površinu poprečnog preseka provodnika, ako je njegova dužina 1km.


36.               Izračunati površinu poprečnog preseka aluminijumskog provodnika dužine 200m, čija je električna otpornost 100Ω.
37.               Izračunati dužinu bakarnog provodnika površine poprečnog preseka 2,5mm2, da bi njegova otpornost bila 5Ω. Specifična električna otpornost bakra je 0,017μΩm.

38.               Električni otpor provodnika je 15 mΩ, a razlika potencijala između njegovih krajeva iznosi 3 V. Provodnik ima kružni poprečni presjek prečnika 6 mm. Ako je dužina provodnika 4m izračunajte: specifičnu otpornost materijala od kojela od koga je načinjen provodnik i jačinu struje koja protiče kroz provodnik.

39.               Poprečni presjek željezničke šine iznosi 56 cm2. Koliki je električni otpor šine, ako je njena dužina 10m. Specifična otpornost čelika je 3·10-7Ωm.

40.               Otpornu žicu od 120 Ω treba podijeliti na dva dijela tako da se vrijednosti njihovih električnih otpornosti razlikuju za 10 Ω. Kolike su vrijednosti električnih otpornosti dobijenih djelova?

41.               Kako se odnose električne otpornosti provodnika iste dužine I površine poprečnog presjeka ako su oni napravljeni od bakra I aluminijuma?

42.               44. Dva provodnika su napravljena od istog materijala, istih su dužina, ali jedan ima pet puta manju površinu poprečnog presjeka od drugog. Ako je električna otpornost debljeg provodnika 4Ω, otpornost tanjeg je:
a.  
b.   10Ω
c.   15Ω
d.   20Ω
e.   nemoguće je odrediti, jer se ne zna materijal od koga su provodnici napravljeni ni dužina provodnika.
f.     45. Dva provodnika su napravljena od istog materijala, ali jedan ima tri puta veću dužinu, a pet puta manju površinu poprečnog presjeka od drugog. Ako je električna tog provodnika 5Ω, otpornost drugog je:
g.   25Ω
h.   50Ω
i.     75Ω
j.     100Ω
k.    nemoguće je odrediti, jer se ne zna materijal od koga su provodnici napravljeni, dužina ni površina poprečnog presjeka provodnika.
l.     46. Kroz poprečni presjek provodnika u toku tri sata protiče struja jačine 0,25mΑ. Kolika količinu naelektrisanja koja za to vrijeme prođe kroz poprečni presjek provodnika?
m. 27mA
n.   2,7A
o.   2,7kA
p.   27kA
q.   47. Električna otpornost žice, dužine l i prečnika poprečnog presjeka, d ima vrednost R. Kolika je električna otpornost žice, napravljene od istog materijala, ako je njena dužina l/2 i poluprečnik poprečnog presjeka 2d?
r.     0,125R
s.   0,25R
t.     4R
u.   8R


43.               Bakarna žica dužine l = 100 cm i površine poprečnog presjeka S = 0,2 mm2, specifične električne otpornosti ρ = 1,72·10-8 Ωm ima otpornost:
a.   R = 86 Ω;
b.   R = 86 mΩ;
c.   R = 8,6 mΩ;
d.   R = 8,6 Ω.

OMOV ZAKON



44.               Koristeći Omov zakon I=U/Rgde je: I[A]-jačina struje, U[V]-električni napon i R[Ω]-električna otpornost, izračunati nepoznate veličine u datoj tabeli. Rješenja izraziti koristeći pomoćne jedinice.

I
25µA
30kA

5µA

U
5kV

220kV

400V
R

10mΩ
10MΩ
25kΩ
200MΩ



1.   Jačina struje u provodniku prečnika 0,6mm i dužine 12m je 1,6A. Napon na krajevima provodnika je 0,6V. Kolika je specifična električna otpornost materijala od koga je provodnik napravljen?

a)   8,8·10-9Ωm
b)   2,8·10-8Ωm
2.   v) 1,1·107Ωm
3.   g) 1,6·109Ωm
4.   Napon na krajevima grane električnog kola čija je elekktrična otpornost 12 Ω iznosi 0,48V. Kolika je jačina električne struje kroz granu?

5.   Na krajevima potrošača je napon 100V ako kroz njega protiče struja jačine 1A. Koliki je otpor potrošača ?
6.   Kada kroz žicu dužine 50m protiče struja jačine 1A, na njegovim krajevima je razlika potencijala 0,1V. Kolika je površina poprečnog presjeka žice ako je ona od srebra?Vrijednost specifičnog otpora srebra uzeti iz knjige.

7.   Od kog materijala je napravljen provodnik dužine 100m i poprečnog presjeka 1 mm2 ako pri proticanju struje jačine 0d 1A između njegovih krajeva postoji razlika potencijala 1,7V?

8.   Na električni izvor EMS od 2,1 V i unutrašnjeg otpora 0,1 Ω priključen je potrošač otpora 2 Ω. Nacrtati šemu kola i odrediti jačinu struje u kolu?

9.   Na izvor EMS od 200V priključen je potrošač. Koliki je otpor potrošača ako kroz njega protiče struja jačine 10A? Unutrašnji otpor izvora je 1 Ω. Nacrtati šemu.

10.               Na izvor unutrašnjeg otpora 0,1 Ω priključen je potrošač otpora 12,9 Ω, pri čemu je struja u kolu 2,5A. Kolika je EMS izvora?

11.               U električno kolo uključeni su potrošač od 100 Ω i izvor EMS od 100V. Koliki je unutrašnji otpor izvora ako kroz potrošač protiče struja jačine 0,91A?


12.               Koliki je napona na krajevima izvora EMS 9,5 V i unutrašnjeg otpora 0,1 Ωkada kroz njega protiče struja jačine 5A?

13.               Električna otpornost čovječjeg organizma iznosi 8000 Ω. Napon koji prouzrokuje smrt iznosi 220V. Kolika jačina električne struje pri tome protiče kroz organizam?

14.               Kolika je električna otpornost grane električnog kola kroz koju protiče električna struja jačine 2A ako na njenim krajevima vlada napon 18V?

15.               Električna struja koja protiče kroz granu električnog kola čija je električna otpornost 50 Ω ima jačinu 0,4 A. Koliki je napon na krajevima grane?

16.               Kada sijalicu povežemo sa baterijom od 1,5 V kroz kolo protiče električna struja jačine 0,2 A. Koliki je električni otpor sijalice?

17.               Kapacitet akumulatora iznosi 30 Ah. Koliko dugo će svijetljeti sijalica čija je električna otpornost 4Ω ako je napon na krajevima akumulatora 6V i ako on sve do potpunog pražnjenja ostaje nepromijenjen?

18.               Kroz bakarni provodnik dužine 5 km i površine poprečnog presjeka 0,25 cm2 protiče struja jačine 2A. Koliki je napon na krajevima provodnika?

19.               EMS izvora unutrašnje otpornosti 0,1 Ω iznosi 1,5V. Kolika je jačina električne struje u kolu ako je ukupna električna otpornost spoljašnjeg dijela kola 5,9 Ω.

20.               Kroz spoljašnji dio kola čija je ukupna električna otpornost 2,7 Ω protiče struja jačine 0,2A. Kolika je EMS izvora ako je njegova unutrašnja otpornost 0,1 Ω?

21.               Kolika treba da je elekrtrična otrornost spoljašnjeg dijela kola da bi jačina električne struje u njemu iznosila 0,4A ako se zna da je EMS izvora 1,8V, a njegova unutrašnja električna otpornost 0,2 Ω.

22.               Unutrašnja električna otpornost izvora EMS od 1,5V iznosi 0,1 Ω. Da li će u slučaju kratkog spoja pregoreti osigurač koji može da izdrži maksimalnu električnu struju jačine 14A?

23.               Za izvor struje elektromotorne sile 0,1V priključena je bakarna žica poluprečnika 50μm. Kolika je dužina žice ako kroz kolo protiče struja jačine 0,1A? Unutrašnji otpor izvora je 0,2 Ω. Specifični otpor bakra je 1,7·10-8 Ωm.

24.               Akumulator daje kroz kolo sa spoljašnjim otporom 9,9 Ω struju jačine 0,2A. Ako umjesto ovog otpora stavimo otpor 4,9 Ω akumulator će davati struju 0,4 A. Odrediti unutrašnji otpor akumulatora i njegovu elektromotornu silu?

25.               Kroz spoljašnji dio kola čija je ukupna električna otpornost 2,7Ω protiče električna struja jačine 0,2 A. Kolika je EMS izvora ako je njegova unutrašnja otpornost 0,1 Ω?

26.               Kolika bi trebala da bude električna otpornost spoljašnjeg dijela električnog kola da bi jačina struje u njemu iznosila 0,8 A ako se zna da je EMS izvora 3,6V , a njegova unutrašnja električna otpornost 0,2 Ω.


27.               Koliko elektrona u minuti odašilje akumulator koji je vezan u kolo sa otpornikom od 6 Ω , kada je EMS akumulatora 2,1 V, a njegova unutrašnja otpornost 0,8 Ω.

28.               Elektromotorna sila izvora struje iznosi 12 V.Unutrašnja električna otpornost izvora je 5 puta manji od električne otpornosti spoljašnjeg dijela kola. Koliki je napon na krajevima ovako opterećenog izvora?

29.               Unutrašnja otpornost izvora je 2 Ω .Kolika je spoljašnja električna otpornost ako je napon na polovima opterećenog izvora 115 V, a njegova EMS iznosi 120 V?

30.               Bakarna žica dužine 300m ima poprečni presjek u obliku kvadrata stranice 0,5 mm. Kada se žica veže za izvor EMS od 110V , kroz nju teče struja jačine 5A. Koliki je unutrašnji otpor izvora? Vrijednost električne otpornosti uzeti iz tablice u knjizi.

31.               Ako na izvor uključimo potrošač otpora 25 Ω, kroz njega protiče struja jačine 0,25A. Ako se ovaj potrošač zamijeni drugim otpora 50 Ω kroz njega teče struja jačine 0,132A. Odrediti EMS izvora i njegov unutrašnji otpor.

32.               Električno kolo satavljeno je od potrošača otpora 30 Ω i izvora.Napon na krajevima potrošača, kada je kolo zatvoreno , iznosi 120V. Kolika je EMS izvora ako je njegov unutrašnji otpor 2,5 Ω?



1 коментар: