Претражи овај блог

Популарни постови

Пратиоци

Prevedi blog

субота, 12. март 2016.

Sila


TEŽINA TIJELA

1. Odredi težinu automobila čija je masa 750kg.
2. Kolika je masa tijela čija je težina 980N?
3. Ukupna masa dva tijela je 7kg. Ako je masa prvog tijela 4kg, odredi težinu drugog tijela.
4. Izračunaj kolika bi bila tvoja težina na Mjesecu. Jačina gravitacionog polja na Mjesecu iznosi 1,6N/kg.


OPRUGA


  1. Kada oprugu opteretimo tegom od 4N ona se istegna za 1cm. Koliko je istezanje opruge kada na nju stavmo teg od 6N?
  2. Kada na oprugu djeluje sila od 10N, ona se istegne za 2cm. Za koliko će se istegnuti opruga ako na nju djeluje sila od 15N? 
  3. Sila intenziteta 7N istegne oprugu za 2cm. Kolika sila istegne oprugu za 3cm?
  4. Dužina neopterećene opruge je je 10cm. Kada na nju dJeluje sila od 10N, njena ukupna dužina je 12cm. Kolika će biti ukupna dužina opruge kada na nju dJelujemo silom od 15N?
  5. Kada na oprugu dJeluje sila od 5N, njena ukupna dužina je 7cm, a pri dejstvu sile od 15N, opruga se istegne za 3cm. Kolika je dužina nedeformisane opruge?
  6. Opruga je dugačka 12cm. Sila intenziteta 5N je istegne do dužine 14cm. Kolika će biti dužina opruge ako se ona sabija silom od 10N?




SLAGANjE SILA

1. Nacrtaj vektor sile intenziteta 5N koja djeluje horizontalno (vodoravno) slijeva udesno, i to tako da 1cm dužine vektora odgovara 1N.2. Nacrtaj vektor sile intenziteta 8N koja djeluje vertikalno (uspravno) na gore, i to tako da 1cm dužine vektora odgovara 2N.3. Momak i djevojka voze bicikl sa dva sjedišta i guraju pedale u istom smjeru. Sile koje proizvode momak i djevojka su 80N i 50N . Kolika je rezultantna sila? Zadatak riješiti računski i grafički (1cm = 20N).4. Kolica u supermarketu se guraju silom od 15N. Ako na njih djeluje sila trenja od 10N, kolika je rezultantna sila koja djeluje na kolica? Zadatak riješiti računski i grafički (1cm = 2N).5. Tri osobe veslaju u istom smjeru, prva silom 220N , druga 160N i treća 130N . Kolika je rezultanta sila koje djeluju na čamac?6. Tri sile djeluju na tijelo u istom pravcu. Njihovi intenziteti su: F1= 4N, F2= 2N i  F3= 3N. Sile F1 i F2 su istog smera, a sila F3 ima njima suprotan smer. Odredi rezultantu. Zadatak riješiti računski i grafički (1cm = 1N).

BESTEŽINSKO STANjE



Kako na Zemlji možemo da doživimo bestežinsko stanje?
  1. Običan skok. Može svako ali kratko traje.
  2. Skok sa padobranom (slobodni pad, dok se padobran ne otvori). Duže se uživa u bestežinskom stanju, ali treba mnogo hrabrosti.
  3. Lebdenje u avionu koji ponire. Traje nekoliko minuta, organizuje se i turističko lebdenje, ali je mnogo skupo.

Нема коментара:

Постави коментар