Претражи овај блог

Популарни постови

Архива чланака

Пратиоци

Prevedi blog

уторак, 18. новембар 2014.

Kretanje za 7. razred

Кретање – шести разред

KретањеРеферентно тело и релативност кретања
У свакодневном животу запажа се кретање разних тела. Кажемо да се тело креће ако мења свој положај у односу на неко друго.
Промена положаја тела у односу на друга тела зове се кретање.
Када тела не мењају узајамни положај, онда се каже да она мирују једно у односу на друго. Тело у односу на које се посматра кретање назива се упоредно или референтно тело.
У природи нема тела које би било у потпуном – апсолутном миру. Постоји само релативно мировање, тј. мировање једног тела у односу на друга тела. Сва кретања су релативна. Нема апсолутног мировања.
Појмови и величине којима описујемо кретање
Путања (трајекторија)   Стварна или замишљена линија по којој се тело креће, тј. заузима положаје током времена, зове се путања тела. Путања може бити права или крива па је и кретање према облику путање праволинијско иликриволинијско.
Пређени пут                       Пређени пут је дужина путање коју тело пређе за одређено време. Обележава се ознаком s, а изражава јединицом дужине.
Материјална тачка        Ако је путања тела много дужа од димензија тела, онда се оно представља једном тачком – лакше проучавамо кретање
Брзина кретања
Брзина је једна од битних карактеристика кретања. Тело које у току одређеног времена пређе већи пут креће се већом брзином.
брзина = пређени пут у току кретања/временски интервал (трајање) кретања
Брзина је бројно једнака пређеном путу у јединици времена. Осим бројне вредности брзину одређују правац и смер. Јединица [m/s]. Често се корисити [km/h].
Претварање јединица
из [km/h] у [m/s] бројну вредност множимо са разломком 1000/3600,
а из [m/s] у [km/h] множимо разломком 3600/1000.
Инструмент за мерење брзине зове се брзиномер.
Равномерно праволинијско кретање. Стална брзина
Тело се креће равномерно праволинијски ако по правој путањи прелази једнаке путеве у једнаким временским интервалима.
Вредност брзине при равномерноно праволинијском кретању тела израчунава се тако што се пређени пут подели временом кретања тела.     v=s/t
Тело се креће брзином од 1m/s ако прелази пут од 1m у свакој секунди.
Oдређивање пређеног пута и трајања кретања
Да би се одредио (израчунао) пређени пут при равномерном кретању, треба брзину кретања тела помножити временом кретања  s = vt
Време кретања израчунава се тако што се пређени пут подели брзином t=s/v
Графици равномерног праволинијског кретања
Физичке величине релевантне за кретање: брзина, пређени пут и време кретања повезане су математички формулама. Зависност се може приказати и у виду табела и дијаграма (графика). График зависности брзине од времена (полуправа паралелна временској оси), a график зависности пређеног пута од времена (полази из кооординатног почетка).
Променљиво праволинијско кретање
Тело се креће променљиво праволинијски ако дуж праве линије у једнаким временским интервалима прелази различите путеве.
Уколико се тело креће променљиво и за укупно време кретања tu пређе укупанпут su онда се оно креће средњом (просечном) брзином vsr:
vsr= su/ tu

Нема коментара:

Постави коментар